Over ons

Aan de Zuid Zijperweg in Wieringerwaard is Handelsonderneming Loof gevestigd. Henk en Gré Loof zijn de bekende gezichten achter deze onderneming.

Het staat in zijn geheugen gegrift. “Jaren geleden op woensdag 16 november 1988 vertrok ik voor het eerst met mijn vrachtwagen om te venten. Een mijlpaal die je altijd bij blijft”, verteld Henk. Met gereedschappen trok hij langs de agrarische bedrijven om daar een zo groot assortiment aan te bieden. “Eigenlijk was het pionieren.” Van compressoren tot hogedrukreinigers en van weidehek tot werkkleding en koetouw.

Jarenlang werkte Henk Loof in loondienst als monteur van tractoren. Maar op een gegeven moment kwam de tijd dat hij op eigen benen wilde staan. “Nadat ik was begonnen was de overall inmiddels al uit. Totdat een boer in de Wieringermeer mij wenkte omdat hij problemen had met een trekker. Ik hielp hem uit de brand en toen moest de overall toch maar weer aan. Vervolgens breidde ook die werkzaamheden uit en ging ik voor onderhoud aan trekkers langs bij boeren.”

De komst van de pinautomaat bracht een probleem met zich mee voor de onderneming van Loof. “De boeren hadden geen geld meer op zak en dus moest je op rekening gaan verkopen. En in de tijd dat het in de sector minder ging moest je nogal eens achter je geld aan.” Aan huis had Loof zijn magazijn ingericht en de ruimte breidde langzamerhand uit. Loof repareerde en handelde daarnaast sinds 1995 in grasmaaiers en na wat merken te hebben geprobeerd is hij bij het merk Sabo uitgekomen. “Een degelijke grasmaaier waar ik er, na de verkoop, nooit meer één van terug zie. Dat is een goed teken.”

In1998 begon de Waardse ondernemer met de verkoop van fietsen. “Eerst kozen we voor een merk uit België. Dat leken wel puddingen, dat was helemaal niets”, lacht Henk. “Vervolgens wilden we Union-fietsen, maar daar moesten we er teveel van afnemen in één keer. Dat was niet haalbaar. Toen kwam het merk Azor op ons pad. Een fiets die we per stuk konden aanschaffen en die in Hoogeveen wordt gemaakt. Dat bleek de ideale keuze. Het is een fiets vergelijkbaar met Gazelle.”

Inmiddels is het assortiment fietsen uitgebreid met elektrische fietsen. Loof heeft naast de vele onderdelen voor grasmaaiers en fietsen een ruim assortiment aan gereedschap in de winkel. “Laatst wilde iemand een rode fiets en had wel meer speciale wensen. Deze konden wij op maat leveren. Dat is eveneens de kracht van het merk Azor. Door de kleinschaligheid van de fabriek en de persoonlijke benadering is er nog veel mogelijk.” En zo werkt het bij de handelsonderneming aan de Zuid Zijperweg in Wieringerwaard ook.